Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.prf.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Přírodovědecká fakulta UP
01.11.2011, 08:46, Stáří: 12 r.

Mezinárodní komise pro optiku ocenila prof. Jana Peřinu

Autor: -jh-

foto M. Otava

Profesor Jan Peřina byl poctěn prestižní Cenou Galilea Galileiho Mezinárodní komise pro optiku (International Commission for Optics, ICO).

Prof. RNDr. Jan Peřina, DrSc. je profesorem kvantové elektroniky a optiky na katedře optiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a ve Společné laboratoři optiky Univerzity Palackého a Fyzikálního ústavu AV ČR. Od roku 2010 působí také jako senior researcher v Regionálním centru pokročilých technologií a materiálů na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Narodil se v Městci Královém, na Univerzitě Palackého vystudoval, doktorem přírodních věd (RNDr.) se stal v roce 1966 a kandidátem věd (CSc.) v roce 1967, vědeckou hodnost doktora věd (DrSc.) získal v roce 1984 na Karlově Univerzitě v Praze. Je autorem mnoha prestižních vědeckých prací a recenzí z oblasti teorie koherence, fotopulsní statistiky a nelineární a kvantové optiky s citovaností více než 2000.

Výbor ICO pro udělování ceny Galilea Galileiho – předseda Tomasz Szoplik (Polsko), členové Cid B. de Araújo (Brazílie), Gert von Ball (Německo), Paul K. Buah-Bassuah (Ghana), Bishnu P. Pal (Indie), Mohammed Shabat (Palestina), Valentin I. Vlad (Rumunsko) a Ičiro Jamaguči (Japonsko) – ocenil Jana Peřinu touto cenou za rok 2011 za jeho „významné výsledky na poli kvantové optiky a koherence týkající se neklasických stavů, které byly získány za obtížných okolností“. Výbor považuje za pozoruhodné, jak mohl takový objem práce vykonat za tak obtížných podmínek, které existovaly v Československu v době jeho vrcholové tvůrčí činnosti.

Peřinovy výzkumné články a knihy, zvláště pak Coherence of Light (publikováno v roce 1972), slouží jako přední zdroj informací a inspirace pro výchovu generací vědců a studentů. I když se Česká republika již neřadí mezi rozvojové země, bylo mnoho z Peřinova díla vykonáno za jeho působení na Univerzitě Palackého v Olomouci ještě v době starého Československa, tedy za nepříznivých podmínek.

Jan Peřina pracoval na Itituto di Ricerca sulle Onde Elettromagnetiche ve Florencii (1968), byl hostujícím profesorem na Wroclawské technické univerzitě (1974 a 1977) a na Univerzitě v Jeně (1976), působil jako hostující vědecký pracovník Isidor Issac Rabi na Kolumbijské univerzitě v New Yorku (1983) a jako hostující profesor na Univerzitě „La Sapienza“ v Římě (1981 a 1986) a také na univerzitách v Rakousku (Innsbruck, Graz a Atomový ústav ve Vídni, 1991).

Jan Peřina byl zvolen členem Americké optické společnosti v roce 1984, Učené společnosti České republiky v roce 1995 a místopředsedou Českého a slovenského segmentu SPIE (SPIE – The International Society for Optics). Je členem mezinárodních redakčních rad Progress in Optics, Jemná mechanika a optika a Optica Applicata a členem redakčních rad Journal of Modern Optics (bývalá Optica Acta), Quantum Optics, Czechoslovak Journal of Physics, Acta Physica Slovaca, Optics Letters a Acta Physica Polonica.

Jan Peřina byl členem organizačních a poradních výborů několika kongresů ICO a byl také zvolen místopředsedou ICO na léta 1987 – 1990. Mezi jinými oceněními obdržel v roce 2002 státní cenu České republiky - Medaili Za zásluhy I. stupně.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew